FOLLOW UNTUK JADI COMEL.

interview tips for fresh graduate



Hello guys. How are you? Its been 3 years since my last entry. Bcs being a student make me dont have much time especially last two semester. stressful but meaningful. so im done with my diploma yeay but cant be so happy yet sebab belum graduate! yeah i ve deleted all my previous entry because its so childish (well i think this entry gonna be like that also hee) and hope with this new entry I ll start the new journey of my life which is better than before. More mature than before,have my own life goals and strategies to make it true. In shaa Allah


           so I am currently working at Welloyd Properties Sdn Bhd which is one of the subsidiary of Delloyd Industry. This is my first time working as a management team. Which i have to face and working with a lot of files,receipt,numbers dan yang sewaktu dengannya. since i am an accounting and finance student. so far everything goes smoothly since i got a very helpful office mate. so i think im gonna share with you guys some fresh graduate tips on interview and working surrounding. well maybe what re you supposed to answer etc. its not too much but i hope this will be helpful  for you guys.

Okaylah taknaklah cakap BI dah. Nanti orang kata bajet pulak orang Malaysia kan jenis suka cari salah orang lain J okay lets get started.

1)     Attire
Masa interview haritu I pakai kemeja and skirt. Bcs its sooooooooo last minute so i just grab je apa depan mata. Elakkan pakai selipar/sandal. Pakai kasut bertutup with at least ada tumit sikit. Dont wear flat. Bcs its too casual. Ala tapi kalau takde pakai je. No jeans. Kalau baju kurung. Pakai kemas kemas. This the first opportunity to make them impress. Mat salleh kata don’t judge a book by its cover tapi pepatah islam kata ‘luaran melambangkan peribadi’. So tunjukkan yang bagus. Dalaman boleh perbaiki nanti.

2)     Document
Apa je nak kena bawa? Macam biasalah,resume. Resume biar ringkas tapi padat. Interviewer tak ada masa nak baca panjang panjang. Sijil. Alkisahnya aku ada banyak sijil and aku pergi bawak semua. Setebal nya. ELAKKAN. Sebab majikan nak tengok sijil yang menunjukkan korang aktif je. Cth aku: majikan focus dekat sijil PERMATA aku sebab sijil tu mmg laku. Setakat sijil perkhemahan ke,bengkel peperiksaan ke,watikah perlantikan ke, tak perlu. Tapi kalau sijil tak banyak,boleh  bawak. Utk sijil akedemi, bawa yang ORIGINAL and yang COPY. Utk fresh graduate yang belum dapat transkrip atau belum graduate, print je result yang sedia ada dari semester satu. Kalau ada sijil dekan,sertakan paling atas sebelum sijil sijil kokurikulum.

3)     Bahasa.
Klu interviewer Chinese,say good morning and hulur tangan salam. Senyum. Tunjuk confident event kau langsung takde pengalaman! Tunjuk yang kau betul betul berminat nak kerja. Search benda simple2 pasal company tu. Cth ; Apa aktiviti dia. Base dekat mana. HQ dekat mana. Ada berapa anak syarikat. Etc. Kalau boleh cakap BI,cakaplah. Kalau boleh sikit sikit,cakap je sikit sikit. Sbb kebanyakan majikan akan tanya “boleh cakap BI tak” kalau u cakap full in malay. Try. Practice make perfect.

4)     Jawapan
Kalau ada orang kata “ala kau belajar benda benda ni nanti kerja bukan guna pon” tipu!! Guna dik non L masa i interview haritu terus majikan tanya selok belok account! I mana ingat. I tak tau belok. I tau straight je. Masa kolej dulu taknak pon belajar account betul betul sebab lagi minat finance. Tapi dah rezeki bahagian account so terima jelah. Bila kita fresh graduate,kena willing nak belajar. I bersyukur sgt company ni sudi terima I walaupun masa interview selok belok/proses GST je I dapat jawab. HAHA


Sekian sahaja entry kali ni. Ada masa aku I ll share more. Nak tambah apa apa boleh comment. Mana tau ada yang tertinggal ke. Thank you!

Terima Kasih Sudi Baca :)

0 Budak comel berbicara ♥:

Post a Comment

Leave comment here :)